Diabétesz terhesség II. – Vércukorszint mérése terhesség alatt

Kedves olvasónk!

Ha esetleg még nem láttad volna a terhességről írt első cikkünket, pótold be, hasznos lehet, ha érdekelt vagy a témában. Ha már olvastad, köszönjük, hogy visszatértél hozzánk!:)

Ebben a cikkben a terhesség alatti vércukorszint méréséről, valamint a szoptatásról olvashatsz majd.

A terhesség alatti vércukorszint szabályozása nem egyszerű feladat, különösen, ha valaki inzulint használ.
Szorosabb vércukorkontrollra van szükség, mint azelőtt azért, mert a terhesség alatt a már megszokott vércukorváltozásaink és kezelési strategiáink is eltérhetnek. Ne aggódj, ez teljesen normális, hiszen a terhesség alatt a hormonok befolyásolják az inzulinérzékenységet is.

Az ellenőrzések során információt kaphatsz arról, hogy szükség van-e inzulin, vagy más gyógyszer adagolására/módosítására.

Amire számíts még a vércukorszinted szabályozásánál, hogy a terhesség alatt az inzulin szükségleted 1-2 héten belül többször is változhat.
Ez természetesen megfelelő orvosi konzultációkkal ez teljesen kiküszöbölhető.

Vércukorszint – trimeszterekre lebontva:

1. Trimeszter 

Mielőtt megbizonyosodnál arról, hogy terhes vagy, feltűnhet, hogy vércukorszinted kissé megemelkedik, ami az alap inzulin szint emelését teszi szükségessé.
Ne ijedj meg, a 6-8. hétnél az inzulinérzékenység az egekbe szökhet. 

Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy egy kismama szervezete sikeresen újra is tudja kezdeni termelni az inzulint, mert immunrendszere a magzathoz próbált igazodni. 

Előfordul olyan is, hogy egyes nők ilyenkor néhány hét alatt étkezési inzulin nélkül is étkezhetnek.

2. Trimeszter 

Ebben a trimeszterben az első trimeszterben tapasztalt inzulinszükséglethez képest fokozatos növekedés várható általában, ahogyan a magzatod is növekszik és a hormon szintje emelkedik.
Ennek a trimeszternek a végére mind az alap/háttér-, mind az étkezési inzulinszükséglet valószínűleg jelentősen megnő a nem terhes inzulinadagodhoz képest.

3.Trimeszter 

Ez a trimeszter az inzulinrezisztenciáról szól.
Mivel ilyenkor mind a kismama, mind a magzat is hízik, emellett a terhességi hormonok szintje is folyamatosan növekszik, valószínűleg az inzulinszükségletnek is növekednie kell. 

Más kismamák sokszor azt is tapasztalhatják, hogy sokkal korábban kell beadniuk az inzulint evés előtt, hogy elkerüljék az étkezés utáni kiugrásokat.

Mit tudsz tenni, hogy ezt enyhítsd?

Próbáld meg  leküzdeni ezt a növekvő inzulinrezisztenciát valamilyen fajta fizikai aktivitással, például a napi sétákkal, természetesen mindent addig, amíg jól esik.

A születéstől a szoptatásig

Biztosan hallottad már, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő terhes nőknél növekszik a hipoglikémia kockázata, illetve az inzulinérzékenység is megnőhet a szülés után, emiatt olyan fontos, hogy különös figyelmet biztosíts a vércukorszint mérésre.

Lehet, hogy hallottad már, hogy a szülés utáni első percekben a diabétesszel élő anyától született csecsemőknél is előfordulhat a hipoglikémia. Ne ijedj meg, mert  ilyenkor az alacsony vércukorszint következtében az újszülöttek tápszert kapnak a vércukorszint emelésére és stabilizálására.
Amikor a terhességedre gondolsz, a szülés aggodalmai mellett felmerülhet benned a szoptatás kérdése is.

Szülés után a cukorbeteg kismamáknál előfordulhat, hogy nehezen indul be a tejtermelés. Ez türelemmel, és idővel kiküszöbölhető, ne aggódj,  más, nem diabéteszes édesanyáknál is előfordul ilyen.
Persze azt nem tagadhatjuk, hogy a szoptatás rendkívül energiaigényes folyamat minden újdonsült édesanya számára. Sokszor intenzívebb hatása lehet egy diabétesszel élő édesanyára, mint bármely testmozgásnak.

Mire figyelhetsz?
A szoptatás okozta alacsony vércukorszint miatt érdemes lehet a szoptatás kezdetén figyelned arra, hogy legyen körülötted mindig olyan támogató közeg, vagy személy, aki hypoglicaemia esetén is segíthet, így nagyobb biztonságban tudhatod magad, és te is nyugodtabb lehetsz.

Természetesen egyik kismamának sem könnyű ennyi mindenre figyelni, és sokszor lehetnek hullámvölgyek várandósság során, különösen, ha diabétesszel élő kismamáról beszélünk, de mi bízunk benne, hogy blogunk segít majd neked abban, hogy minden információról tudomást szerezz, és nyugodtabban állhass ez elé a csodálatos időszak elé.

Diabéteszes terhesség I. – veszélyek és kockázatok

Az első témánk, amelyet megvizsgálunk, a diabétesz és terhesség kapcsolata.Tudjuk, hogy a terhesség izgalmas és kihívást jelentő időszak lehet bárki számára, de a diabéteszben élőknek ez különösen komplex helyzetet teremthet. Mi itt vagyunk, hogy segítsünk megérteni ezt a dinamikát, és

Tovább olvasom »