Diabétesz terhesség III. – Menstruációs ciklus az 1-es típusú cukorbeteg nőknél

Üdv újra a blogunknál! 🙂

Ebben a cikkben a diabétesszel élők menstruációs ciklusáról olvashatsz, hiszen amikor  terhességről beszélünk, ez a témakör is elengedhetetlen lehet.

Persze nem csak ebben az esetben érdemes erről olvasni, például ha nemrég diagnosztizálták nálad a diabéteszt, érdemes tudnod, mennyiben változtatja majd meg a ciklusodat.

A menstruációs ciklus nagyban befolyásolhatja a vércukorszintet. Sok diabétesszel élő nő tapasztal hatalmas ingadozást a menstruáció előtti néhány napon, illetve a menstruáció napjain, így ekkor különösen fontos lehet az ellenőrzés. 

Mit tudsz tenni?

Érdemes lejegyezned az aktuális állásokat havonta, hogy a következő ciklus eljövetelekor már tudd, mire számíts, illetve hogy következtetéseket tudj belőle levonni.


A menstruációs ciklus lebontása 4 fázisra, tájékoztató jellegűen:

  • 1. Fázis: a menstruáció kezdetétől. Ilyenkor a progeszteron és az ösztrogén hormon szintje a legalacsonyabb, mivel a szervezet eltávolítja a méh nyálkahártyáját. Míg sokan a vércukorszintben és az inzulinszükségletben bekövetkezett változásokról számolnak be közvetlenül e szakasz előtt, a hatások a menstruációs hét kezdetén is fennállhatnak. Egyeseknél az inzulinrezisztencia csak az első néhány órát vagy napot érint, másoknak pedig több napig is eltarthat
  • 2. Fázis: 8. naptól – 14. napig. Ez a fázis az ovulációra való felkészülésről szól. A menstruáció első két hete egészen addig a napig tart, amikor a szervezetből egy petesejt szabadul fel, de természetesen ez az idővonal is személyenként változhat. Az ösztrogénszint fokozatosan emelkedik, és az ovuláció napjához közeledve tetőzik. A cukorbetegek közül a legtöbben ebben a fázisban nem észlelnek jelentős változást az inzulinszükségletben vagy a vércukorszintben.
  • 3. Fázis: Az ovulációs fázis. Jellemzően a menstruációs ciklus közepén – de sok embernél gyakran korábban vagy később – az ovuláció a hormonszint jelentős emelkedését váltja ki. Bár ennek a szakasznak általában nincs nagy hatása a cukorbetegség kezelésére, egyesek jelentős változásokról számolnak be az inzulinérzékenységben és a vércukorszintben. 
  • 4. Fázis: 21.naptól – 28. napig. Közvetlenül azután, hogy a szervezet felszabadít egy petesejtet, a méh nyálkahártyája megvastagodik, felkészülve a potenciális terhességre. A progeszteronszint ebben a fázisban emelkedik, és végül tetőzik, ami inzulinrezisztenciához és magasabb vércukorszinthez vezethet a 28. naphoz közeledve. Ebben a szakaszban az emberek premenstruációs tüneteket is érezhetnek. Abban a pillanatban, amikor a menstruáció elkezdődik (ez az utolsó fázis végét jelzi), a progeszteronszint nagyon hirtelen csökken. Ez az inzulinrezisztencia hirtelen történő változásához vagy az inzulinérzékenység növekedéséhez vezethet. Vannak, akik az 1. fázisig fennmaradó inzulinrezisztenciáról számolnak be, míg mások arról számolnak be, hogy nagyon gyorsan megváltozik.

Az esetleges problémák elkerülése végett érdemes egy telefonos app segítségével nyomon követned a menstruációs ciklusod, hogy megfigyeld a havi eltéréseket. Ha nagyon nagy mértékű különbségek lépnek fel, érdemes felkeresni egy orvost. Ő tud majd neked segíteni abban, hogy segítsen beállítani az inzulin adagokat,és hogy ne kelljen többet agóódnod emiatt.

Reméljük hasznosnak találtad ezt a cikket is!:)

Ha még nem olvastad a többit, itt megteheted:

Diabéteszes terhesség I. – veszélyek és kockázatok

Az első témánk, amelyet megvizsgálunk, a diabétesz és terhesség kapcsolata.Tudjuk, hogy a terhesség izgalmas és kihívást jelentő időszak lehet bárki számára, de a diabéteszben élőknek ez különösen komplex helyzetet teremthet. Mi itt vagyunk, hogy segítsünk megérteni ezt a dinamikát, és

Tovább olvasom »