Diabéteszes terhesség I. – veszélyek és kockázatok

Az első témánk, amelyet megvizsgálunk, a diabétesz és terhesség kapcsolata.
Tudjuk, hogy a terhesség izgalmas és kihívást jelentő időszak lehet bárki számára, de a diabéteszben élőknek ez különösen komplex helyzetet teremthet. Mi itt vagyunk, hogy segítsünk megérteni ezt a dinamikát, és olyan tanácsokkal, információval látunk el, amelyek segíthetnek a terhesség egészséges lefolyásában és a diabétesz kezelésében.
Blogunk legelső fejezetében a diabétesz terhesség kockázatait, nehézségeit ismerheted meg, mely során tanácsokkal segítünk téged. Ha érintett vagy a témában, mindenképp maradj velünk a többi fejezetben is, hiszen elég alaposan körbe fogjuk járni a diabétesz terhesség témáját.

Tény, hogy sok mindent kell alaposan megfontolni abban az esetben, ha egy 1-es típusú diabétesszel élő nő gyermeket szeretne vállalni. Ez nem azt jelenti, hogy nem vállalhat gyermeket, csak azt, hogy nagyobb felkészültséget igényel majd a terhesség. Ez természetesen mind annak érdekében szükséges, hogy biztonságos lehessen a babavárás mind az anya és mind a baba számára is. Annak ellenére, hogy minden terhességnél fennáll a komplikációk felmerülése, az 1-es típusú kismamák terhessége néhány további rizikót is magában rejthet.  Egy cukorbeteg nő is szülhet egészséges gyermeket, viszont ennek feltétele az egyes szabályok betartása, és a kockázatok megfelelő ismerete.

Amiket most együtt megnézünk, azok a veszélyek, nehézségek, amelyekkel találkozhatsz diabéteszes kismamaként. Ezeket azért soroljuk fel, hogy ne érjen meglepetésként, amikor az orvos ezekkel áll elő, te pedig kétségbeesetten indulsz meg haza a sokktól. Ezektől nem kell megijedni, minden problémában segítségre lelsz majd a cikkek alatt, és tudd, hogy a szükséges odafigyeléssel egészséges gyermeket hozhatsz majd a világra.

Mik ezek a veszélyek?

  • a diabétesz meglévő szövődményei súlyosbodhatnak
  • szüléskor előforduló nehézségek: gyakori a koraszülés, vagy a baba nagy mérete miatt való császármetszés, erre 
  • vetélés: a baba nagyobb mérete miatt fordulhat elő a túlzott vércukorszint által okozott születési rendellenesség, amely lehet – érrendszeri probléma, vese-szív-gerinc probléma

Nem kell aggódni, hiszen ezek általánosított tények, mi pedig pontosan azért vagyunk, hogy segítsünk, és végigkísérjünk téged ezen az úton, és ellássunk olyan tanácsokkal, amelyek mind hasznodra válhatnak majd. Ha ezeket betartod, és a többi fejezetet is figyelmesen olvasod majd, nincs mitől tartanod!

Melyek lehetnek a legfontosabb tennivalók a kockázatok csökkentésére? Mire figyelj mindenképpen oda?

Vércukorszint tartása egészséges állományban: 
Gyakoribb és folyamatos vércukorszint ellenőrzés szükséges annak érdekében, hogy kevés cukrot kapjon a magzat. Túlzott cukorbevitel esetén a baba gyorsabban növekedhet, amely károsíthatja szervek fejlődését. Az orvosok általában azt javasolják, hogy már a terhesség előtt 3-6 hónappal figyeljenek erre nagyon a leendő kismamák. Ezt érdemes ténylegesen így csinálni, ha már tervben van a pici. Nem véletlen, hiszen kutatások is kimutatták, hogy a terhesség előtti 6 hónapban fennálló vércukorszint jelentős hatással van a születendő gyermek egészségügyi állapotára. Az életmódról/életmódváltásról mindig egyeztetni kell az orvossal annak, aki kisbabát szeretne vállalni cukorbetegként.
Egy példa:  a HbA1c javasolt tartománya babavárás esetén 7 % alatti, de a mai technológiával ez 4-8 mmol/l közötti céltartományt és minél magasabb TIR (tartomanyban töltött idő) %-ot jelent.

Gyakori orvoslátogatás:
Fontos egy olyan ún. “diabetológiai team” megtalálása, akivel kölcsönös a bizalom, ezáltal könnyedebb a munka. Ezt úgy értsd, hogy legyen szó bármelyik orvosodról, győződj meg arról, hogy tisztában vannak a diabétesz terhesség részleteivel, illetve fontos, hogy meglegyen köztetek a bizalmi kapcsolat.
A vércukorszint folyamatos figyelése mellett ne érjen meglepetésként, de szükség van majd szem, szív, vese, idegrendszer és pajzsmirigy vizsgálatokra is. Természetesen ez mind a te, mind a baba egészségének megőrzése miatt történik. 
Terhesség előtt minden nőnél fontos lehet a vitaminok szedése, ezt már tudjuk. Ha van lehetőséged rá, lehetőleg olyat szedj, amely folsavat tartalmaz, amely később segíthet megelőzni pl.: a rendellenességek esélyét az agyban, illetve gerincvelőben.

Most, hogy röviden tisztáztuk, mikre kell elsőkörben felkészülnöd diabéteszes kismamaként, reméljük, hogy te is belátod, hogy a rendszeres odafigyeléssel, kitartással csodálatos időszakot élhetsz majd át kismamaként!

A következő részben: a vércukorszintről, és annak méréséről olvashatsz majd részletesebben.
Várunk vissza!

Diabéteszes terhesség I. – veszélyek és kockázatok

Az első témánk, amelyet megvizsgálunk, a diabétesz és terhesség kapcsolata.Tudjuk, hogy a terhesség izgalmas és kihívást jelentő időszak lehet bárki számára, de a diabéteszben élőknek ez különösen komplex helyzetet teremthet. Mi itt vagyunk, hogy segítsünk megérteni ezt a dinamikát, és

Tovább olvasom »